Oferte Cazare, Destinatii turistice 2024

Obiective Turistice Bucovina
Bucovina, cunoscuta sub numele de Tara codrilor de fagi, este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Romaniei si este recunoscuta in toata lumea pentru manastirile pictate.

Frumusetea Bucovinei este data de Muntii Raraului, dealurile impadurite si de peisajele unice naturale.

Manastirea Putna

Manastirea Putna este prima manastire ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare. Spre deosebire de celelalte manastiri aceasta nu este pictata pe exterior dar impresioneaza prin valorile pe care le adaposteste.

Manastirea este o necropola domneasca, adapostind mormantul lui Stefan cel Mare precum si mormintele a doua dintre sotiile domnitorului si a doi dintre fiii sai.

Se spune ca locul unde trebuia sa fie construita manastirea a fost ales de domnitor prin tragerea cu arcul pe Dealul Crucii. Manastirea a fost construita intre anul 1466 si anul 1469 si a fost sfintita in anul 1470, dupa victoria din lupta de la Lipinti, impotriva tatarilor. Lucrarile au fost terminate de arhitectul grec Teodor iar fortificatiile au fost savarsite ceva mai tarziu, in 1481. Dupa un incendiu si o devastare facuta de armata cazaca a lui Timus Hmelnitchi, manastirea a fost, practic, refacuta de catre Vasile Lupu, in perioada 1653-1662. Putna poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea a fost un important centru cultural, in interior se afla un muzeu ce detine un adevarat tezaur de manuscrise, obiecte de cult, broderii si icoane pictate din timpul domniei lui Stefan cel Mare. Tot in muzeu se regaseste o parte din paltinul in care a tras cu arcul Stefan cel Mare si o replica dupa sabia domnitorului. Muzeul de la Putna este considerat unul dintre cele mai bogate si valoroase muzee din Romania.

Manastirea are doua turnuri cunoscute sub numele de Turnul lui Eminescu si Turnul Clopotnitei. La Marea serbare de la Putna ce a avut loc in 1871, se spune ca Mihai Eminescu si Ioan Slavici au dormit la etajul cladirii, fapt ce a dus la numirea acestei constructii Turnul lui Eminescu.

Putna este una dintre cele mai frumoase si impunatoare manastiri din tara, atat arhitectura ei cat si cadrul natural in care este plasata, aducand-o in topul preferintelor celor pasionati de turismul religios. Manastirea Putna se afla 68 de km de Suceava si 127 km de Vatra Dornei.

Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea de scaun a Sucevei este o cetate medievala aflata in partea de est a orasului Suceava. Se afla pe un platou situat la 70 m inaltime, iar de aici se poate vedea orasul Suceava.

Cetatea de scaun a fost construita ca o necesitate in perioada atacurilor otomane, pe la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost intarita cu ziduri de piatra, valuri de pamant si avand santuri adanci in jur. A fost principala resedinta a domnilor Moldovei timp de 200 de ani.

Cetatea a fost construita de Petru Musat I care muta capitala de la Siret la Suceava.

A fost atestata documentar prima data in 1388 intr-o scrisoare adresata regelui Poloniei.

Cele mai importante consolidari ale cetatii sunt din vremea lui Stefan cel Mare. Ptima data a fortificat-o in 1475, ridicand un prim zid care inconjoara cetatea.

In 1497 Stefan cel Mare consolideaza inca o data cetatea iar la primul zid a adaugat inca o panza de zidarie.

La sfarsitul secolului al XVI-lea, cetatea Sucevei devine resedinta domnitorilor Aron Voda, Stefan Razvan si Ieremia Movila care au luptat importiva imperiul otoman. In 1596 Ieremia Movila fortifica din nou zidurile cetatii.

In anul 1673 cu acordul vievodului Stefan Petriceicu se instaleaza o garnizoana polona. La sfarsitul secolului al XVII-lea trupele polone sub comanda regelui Sobieski au ocupat Suceava iar cetatea ramane parasite timp de doua secole.

Abia la inceputul secolului 20 au inceput lucrarile de restaurare ale cetatii si a fost redeschisa pentru public pe data de 6 august 2019.

Chilia lui Daniil Sihastru

Se afla la doar 1 km distanta de Manastirea Putna si merita vazuta chiar daca nu reprezinta decat o simpla chilie in care se roaga un calugar dar amplasamentul ei este spectaculos si imprejurimile te indeamna spre pace spirituala si relaxare totala.

Calugarul si sfantul Daniil a ales intr-un moment al vietii sa se retraga pe malul paraului Vitaul, din satul Putna de azi, pentru a duce o viata inchinata Domnului, in sihastrie, vreme de 20 de ani. El a gasit aici o stanca in care a cioplit cu rabdare o mica incapere, un paraclis, devenit apoi, loc vizitat de multi credinciosi care veneau sa-i ceara sfatul si sa fie izbaviti de suferinte.

Biserica Arbore

A fost cosntruita in anul 1503 de catre hatmanul Luca Arbore si se remarca prin pictura murala exterioara. In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica Arbore, impreuna cu alte sapte biserici din nordul Moldovei (Humor, Moldovita, patrauti, Probota, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Voronet si Sucevita) pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Manastirea Sucevita

Manstirea Sucevita este numita bijuteria verde a Bucovinei si este un testament al artei vechi, moldovenesti. Manastirea este inconjurata de un zid de piatra care a servit ca protector al picturilor de pe fatada bisericii.

Manastirea a fost zidita in anul 1581 de catre Gheorghe Movila si extensa de fratele sau Ieremia Movila, principele Moldovei. Sucevita a fost ultima biserica din Bucovina zugravita pe fatade in anul 1596 si are cel mai mare numar de imagini religioase din tara. Biserica este impodobita cu un clopot mare in forma de stea, iar picture exterioara s-a pastrat foarte bine de-a lungul istoriei.

Manastirea Moldovita

Situata in satul Vatra Moldovitei, construita in 1532, in timpul domnitorului Petru Rares, Manastirea Moldovita este un alt obiectiv turistic ce merita vizitat. Este monument UNESCO, are picturi exterioare de o frumusete deosebita realizata de artisti moldoveni in 1537. Atat interiorul cat si exteriorul prezinta scene biblice frumos ilustrate iar culoarea predominanta este galben auriu.

In Moldovita exista si o mocanita. Mocanita de pe acest traseu a fost pusa in functiune de Georg Hocevar, un cetatean cu dubla cetatenie - austriaca si romana. Programul trenuletului tras de locomotiva cu abur este acum doar sambata si duminica. Intentia este ca turistii care vor merge in vizita in zona Moldovita sa poata ajunge pana la manastire cu Mocanita. Micul trenulet cu aburi circula in prezent doar pe ruta Moldovita – Argel.

Mina de la Cacica

Salina de la Cacica este o salina diferita de cele precum Slanic Prahova sau Turda. Constructia ei a inceput in 1791 si a fost construita de muncitori si specialist polonezi. Intrarea in mina se face pe niste trepte din lemn, vechi de 200 de ani. Parcurgerea galeriilor, pana la ajungerea in spatiile largi, ar putea fi dificila pentru cei cu claustrofobie, insa farmecul plimbarii este incontestabil. In mina se pot vizita sala de bal, sala de sport (unde se poate juca fotbal sau baschet) sau micuta biserica daltuita, aflata la o adancime de 27 metri.

Manastirea Voronet

Face parte din patrimonial Unesco si a fost construita de Stefan cel Mare in 1488. Este una dintre cele mai renumite manastiri din tara si datorita celebrului albastru de Voronet, culoarea unica cu care sunt pictati peretii acesteia. Legenda spune ca manastirea a fost ctitorita de Stefan dupa o vizita la calugarul Daniil Sihastrul, care i-a spus sa nu predea tara turcilor iar daca va izbandi in lupta cu acestia, sa ridice o manastire in numele Sfantului Gheorghe. Poate si de aceea, Voronet a fost una dintre manastirile de suflet ale voievodului dar si ale urmasilor acestuia.

Manastirea Humor

A fost construita in anul 1530, de catre un logofat si a fost fortificata in 1641 de catre Vasile Lupu, care a construit ziduri de jur-imprejur.

Biserica are peretii exteriori pictati iar frescele din interior sunt realizate in stilul celorlalte manastiri bucovinene, precum Voronet, Arbore, Moldovita sau Sucevita.

Ceea ce caracterizeaza in plus intreaga pictura de la Humor este unitatea de tonalitate cromatica, datorata predominantei diferitelor nuante de rosu, culoare specifica acestei biserici. Din pacate, pictura exterioara a fost deteriorata partial din cauza intemperiilor. Pictura de pe peretele nordic este cea mai afectata, din ansamblul iconografic putandu-se distinge doar fragmente din Acatistul Sf. Mucenic Gheorghe, din Arborele lui Iesei, doua coloane de filosofi si chipul staretului Paisie. Pe peretele de vest este reprezentata Judecata de Apoi.

Manastirea Humor detine în patrimoniul sau mai multe obiecte cu valoare documentara si artistica, printre care o catapeteasma sculptata artistic si aurita, un jet domnesc din lemn, datand din secolul al XVI-lea, un analoghion de la 1545, o cruce de lemn, datata 1623, icoane de dimensiuni mari, pictate în secolele XV-XVI.

Abonați-vă la Oferte