Muntii Apuseni reprezentina una dintre cele mai attractive destinatii turistice datorita faubei, florei, reliefului precum si a traditiilor din aceasta zona.
Zona este cunoscuta si sub numele de Tara Motilor si impresioneaza prin mai multe pesteri si ghetare, lacuri precum si cascade pe care le voi enumera mai jos.
Unul din cele mai renumite obiective turistice este Ghetarul de la Scarisoara sau Uriasul de Gheata.
Ghetarul de la Scarisoara se gaseste in Parcul National Apuseni si reprezinta prima pestera declarata monument al naturii in Romania in anul 1938. Pestera adaposteste cel mai mare bloc de gheata subteran din lume, approximative 120.000 m3 cu o grosime de 16 m, iar vechimea stratului de gheata este de peste 3000 de ani. Pestera are o lungime de 700 de metri si este impartita in Sala Mare, Biserica si o sala cu stalagmite de gheata.
Pestera Scarisoara este un loc minunat si vizitarea ei reprezinta o experienta de neuitat.
Pestera Poarta lui Ionele
Pestera Poarta lui Ionele se afla in Parcul National Apuseni in comuna Garda de sus, judetul Alba.
Pestera Poarta lui Ionele se afla la o altitudine de 810 m si are o lungime de 131 m, iar intrarea se face printr-un portal de peste 10 m inaltime. Pestera a fost amenajata in scop turistic, este iluminata, are scari de metal astfel incat poate fi vizitata cu usurinta.
Aceasta pestera se afla la o distanta de cativa km de Ghetarul Scarisoara.
Ghetarul de la Vartop
Ghetarul de la Vartop se afla in comuna Arieseni, cunoscut din anii 70 cand s-au descoperit urme de picior apartinand unor oameni de Neanderthal, ce sunt impietrite si au o vechime de 62000 de ani.
Ghetarul de la Vartop cunoscut si sub numele de Pestera minunata deoarece are o diversitate de formatiuni iar pentru a parcurge pestera trebuie sa urcati, sa coborati, sa mergeti in genunchi, aplecat, strecurat, astfel incat parcurgerea pesterii este o adevarata aventura ce nu trebuie ratata. Aici puteti admira stalactite, stalagmite, coloane, cristale de calcit.
Pestera Ursilor
Situata in Satul Chiscau, este unica in Europa, are 1500 de m si este inchisa in mare parte fiind rezervatie naturala protejata.
Pestera ursilor a fost descoperita in anul 1975, dar s-a descoperit ca a fost locuita de ursul de caverna, fiind descoperite oase vechie de peste 100.000 de ani.
Este compusa din 3 parti: Galeria Oaselor (unde au fost descoperite cele mai multe oase de Urs de Caverna, de Capra Neagra, de Leu si de Hiena de Pestera), Galeria Emil Racovita (denumita dupa marele cercetator si speolog Emil Racovita) si Galeria Lumanarilor unde exista stalactite in forma de lumanari.
Tot timpul anului temperatura din pestera este de 10 grade.
Cascada de la Vidra
Cascada de Vidra, cunoscuta si sub numele de Cascada Pisoaia este o atractie a Muntilor Apuseni fiind o impletire minutata de verdeata si apa. Apa este in cadere de la 18 m si ofera un spectacol sublim prin imbinare cu formatiunile calcaroase din zona. Cascada se afla in drum spre Muntele Gaina astfel incat nu poti sa o ratezi.
Cascada Rachitele sau Valul Miresei
Cascada poarta aceasta denumire de la asemanarea dintre Valul Miresei si forma pe care o iau apele in cadere. Caderea apei este de 30 de metri, iarna oferind un peisaj inghetat superb.
La doi pasi de cascada se afla Dealul cu Melci, un alt unicat geologic in Romania.
Denumirea vine de la molustele pietrificate ce au trait in Marea Tetis, acolo unde se afla astazi Muntii Apuseni.
Detunata Golasa
Detunata Golasa este o formatiune neobisnuita din Carpati ce are la baza paduri de conifere si o suprafata gigantica de bazalte prabusite. Numele vine de la faptul ca peisajul este golas dar pe partea vestica exista stive de bazalt de culoare cenusiu negru.
Detunata ofera o imagine impresionanta a lucrarii naturii.
Lacul Tarnita
Lacul Tarnita este un lac de acumulare situata in Cluj si este alimentat de apele Somesului Cald. Are o suprafata de 215 hectare si o lungime de 8 km. Lacul este frecventat de pasionatii de schi nautic dar si de pescari.
Casa memoriala Avram Iancu
Este o casa tipica zonei construita prin anii 1800 de catre parintii lui Avram Iancu si puteti vedea documente referitoare la pregatirea si desfasurarea rascoalei, testamentul lui Avram Iancu, unelte, articole vestimentare, obiecte populare motesti specific zonei.