Maramures
Considerat sufletul satului autentic romanesc, Maramuresul ofera vizitatorilor ocazia unica de a se intoarce in timp si de a fi martorii vietii simple de la tara.
Maramuresul concentreaza tot ceea ce reprezinta viata la tara, iar obiceiurile si traditiile se transmit din generatie in generatie, fara a suferi prea multe schimbari de-a lungul timpului din acest motiv Maramuresul este considerat unic si reprezentativ pentru viata de la tara.
Vizitatorii asista ca la un spectacol de demult care se desfasoara in fata lor, un spectacol care este pe placul oricarui vizitator.
Daca sunteti in vizita in Maramures, in afara de peisajul mirific, merita sa vizitati urmatoarele obiective turistice.
Cimitirul vesel de la Sapanta
Cimitirul vesel de la Sapanta este deja cunoscut atat in Romania dar si peste hotare astfel incat chiar daca ati auzit doar de el daca ajungeti in zona veti fi tentati sa il vizitati si sa cititi epitafurile de pe cruci.
Crucile sunt pictate in culori vii peste care domneste un albastru special, numit Albastru de Sapanta. Fiecare cruce este diferita de cealalta iar epitafurile ironice de pe cruci evidentiaza o caracteristica a vietii celui ingropat acolo.
Memorialul durerii Sighet
Muzeul memorial de la Sighetul Marmatiei este o dovada a existentei comunismului, in muzeu fiind expuse obiecte din perioada comunismului, chiar si celula in care a fost inchis Iuliu Maniu, intrucat muzeul s-a creat pe locatia fostei inchisori din perioada comunismului. In inchisoarea de la Sighet au fost incarcerate elitele intelectuale, politice si religioase ale Romaniei care reprezentau un pericol pentru autoritatile comuniste. Inchisoarea de la Sighet avea o paza riguroasa si era supusa unui secret total iar detinutii erau tratati in cele mai cumplite conditii de igiena, oferindu-li-se o hrana mizerabila, detinutii fiind umiliti si batjocoriti de gardieni.
In septembrie 1998, la Conferinta de la Delphi, un raport al Consiliului Europei considera Memorialul Sighet printre primele trei locuri ale memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Franta.
Muzeul este deschis zilnic pana la data de 14 octombrie 2019 avand un program de la 9.30 la 18.30.
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana este un obiectiv de referinta pentru Maramures, biserica manastirii fiind una din cele mai inalte biserici de lemn din Romania cu o inaltime de 57 de metri.
Manastirea este un loc ingrijit cu atentie de maici si care este plin de flori, oferindu-va o priveliste de vis.
Este locul in care va puteti lasa grijile si va puteti relaxa in voie.
Manastirea are 2 biserici de lemn, nu uitati sa vizitati si vechea biseruca de lemn.
toate cladirile din ansamblul manastiresc de la Barsana sunt construite in stil popular maramuresean.
Cascada cailor
Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa in partea de nord – est a Muntilor Rodnei. Situata la o altitudine de 1300 m, cu o cadere de apa de 90 m in trepte succesive, cascada este considerata cea mai mare din Romania. Legenda spune ca numele cascadei provine de la o herghelie de cai care fiind incoltita de ursi s-a aruncat in prapastie. Pastorii ar fi varsat lacrimile care au dat nastere cascadei.
In realitate cascada se formeaza din apa care se aduna de pe muntele Cailor intr-o depresiune circulara glaciara, din cauza topirii zapezii si a ploilor dese care aluneca pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea revarsandu-se peste Podul Cailor de la o inaltime de circa 90 de metri in mai multe trepte.
Muzeul satului maramuresean
Muzeul satului maramuresean se afla in Sighetul Marmatiei si contine case vechi din lemn ars, porti sculptate, garduri de nuiele impletite si stergare pe pereti. Muzeul da impresia unui sat cu specific zonal, iar biserica ce dateaza din secolul XVI-lea a fost adusa din satul Oncesti.
Modul de amplasare al caselor, precum si desfasurarea ulitelor te ajuta sa faci o incursiune in timp sis a traiesti alaturi de oamenii de odinioara clipe de neuitat. Totul pare real.
Parcul national Muntii Rodnei
Parcul national din
Muntii Rodnei este al doilea ca marime din tara si este o arie protejata. Parcul a fost infiintat in anul 2004 cu scopul de a proteja speciile de fauna si flora si de a conserva geologia si geomorfologia muntilor. In Muntii Rodnei intalnim un relief glaciar spectaculos, fiind reprezentat de lacurile glaciare Iezer, Buhaiescu, Stiol, Lala.
Parcul detine peste 1100 de specii de plante superioare si o fauna diversificata mai des fiind intalnite ursul brun, capra neagra si cerbul. Parcul merita vizitat pentru toate locurile care iti taie respiratia dar mai ales pentru sentimentul profund de liniste si regasire personala fiind un loc in care nu te plictisesti mai ales datorita varietatii locurilor si atractiilor turistice.
Satul Breb
Considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Romania, fiind si cel mai fotografiat de turisti, satul Breb impresioneaza prin autenticitatea locurilor, prin oameni harnici si simpli cu obiceiuri neschimbate, prin faptul ca acest taram nu a fost atins de timp. Satul este ca un adevarat muzeu in aer liber in care traditiile nu au fost schimbate si sunt transmise cu sfintenie din generatie in generatie. In satul Breb este inca la moda portul traditional in specila duminicile si la sarbatorile religioase. Printre vizitatorii de seama ai satului Breb se afla si printul Charles al Marii Britanii.