Obiective turistice Dobrogea
Dobrogea singurul teritoriu din Romania aflat intre Dunare si Marea Neagra este locul care ne surprinde la fiecare vizita cu peisajele sale unice in Europa.
Dobrogea este tinutul cu cea mai diversificata populatie, aproximativ 18 etnii care convietuiesc in liniste pe o suprafata de pamant de doar 15000 km2. Este de admirat faptul ca nu exista deloc conflicte interetnice desi populatia este in total in jur de 1 milion de locuitori. In afara de romani aici locuiesc comunități importante de bulgari, turci, tătari, evrei, greci, armeni, ruși-lipoveni, ucrainieni, germani, italieni, albanezi sau machedoni. Diversitatea culturala a zonei te fascineaza.
Dobrogea este vizitata de turisti in scop religios, zona fiind cunoscuta si datorita Manastirilor Dervent si Pestera Sfantului Apostol Andrei.
Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei nu sunt la fel de inalte precum Cheile Bicazului sau Cheile Dambovicioarei, au maxim 40 de metri dar sunt impresionanate mai ales pe timpul verii albul calcarelor oferind o imagine de vis contrastand cu verdele vegetatiei.
Pe langa peisajele frumoase, exista foarte multe pesteri sapate in stancile calcaroase, care adapostesc diferite specii de plante si adevarate comori arheologice. Pestera Liliecilor si pestera La Adam sunt doua dintre cele mai vizitate obiective de acest gen. De-a lungul timpului stancile calcaroase au luat diverse forme, unele dintre ele spectaculoase cum e stanca sculptata in forma de fata.
Cetatea Histria
Cetatea Histria este cea mai veche asezare urbana din tara, orasul Histria fiind fondat de colonistii greci vemiti din Milet, orasul dezvoltandu-se timp de 1300 de ani din perioada greaca pana in cea bizantina. Cetatea a fost abandonata in secolul VII din cauza colmatarii vechiului golf al Marii Negre devenind ulterior complexul lagunar Razim Sinoe.
Pestera Casian
Pestera Casian este de mica adancime si face parte din Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei. Aici se gasesc munti de corali care amintesc ca odata, demult, in locul in care te afli nu exista decat mare. Pestera a fost locuita in secolul IV de Parintele Ioan Casian, unul dintre intemeietorii monahismului, care si-a dorit sa duca o viata de pustnic. Accesul in pestera se face pe o scara metalica lunga abrupta.
Muntii Macin
Dobrogea este singura regiune din tara cu toate formele de relief si cu cei mai vechi munti, muntii Macin. Muntii Macin sunt cei mai mici munti din tara avand 467 de metri dar in acelasi timp sunt si cei mai vechi junti din tara.
Lacul Iacobdeal
La poalele Muntilo Macin, in localitatea Turcoaia s-a format Lacul Iacobdeal. In zona exista o cariera din care se extragea granit prin dinamitare, pana cand un izvor subteran a umplut si a acoperit toate galeriile, formand lacul pe care-l vedem astazi, cu o adancime de peste 20 de metri. Nu exista nicio apa curgatoare in jur, care sa alimenteze lacul, malurile lacului Iacobdeal sunt din granit sau pietris amestecat cu pamant. Lacul Iacobdeal este unic datorita modului in care s-a format.
Sfinxul Dobrogei
Sfinxul din Dobrogea seamana cu Sfinxul din Bucegi fiind totusi o stanca slefuita de ape si de vant dar mai mica si care are chipul unui barbat, ingandurat cu riduri si care se uita in pamant.
Sfinxul face parte din Rezervatia Naturala Muntii Macin. Sfinxul din Dobrogea nu este singurul punct de atracţie din Rezervaţia Naturală Munţii Măcin aici gasindu-se roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri pe Pământ.
Cetatea Enisala
Cunoscuta si sub numele de Heracleea, Cetatea Enisala se afla la marginea Lacului Razim. Cetatea Enisala este ultima cetate genoveza, ale carei ziduri poarta in ele o istorie veche de cateva secole. A fost construita de catre negustorii genovezi pe malul lacului Razim de langa Babadag, in scop militar pentru a apara centrul Dobrogei. Vechea cetate Yeni Sale (asa cum aparea in cronicile turcesti din secolul XV, insemnand “sat nou”) construita in perioada timpurie a Evului Mediu (sfarsitul secolului XIII – inceputul secolului IV) uimeste si astazi cu frumusetea ei. Zidurile de incinta ale cetatii se pastreaza in cea mai mare parte la o inaltime de 5-10 m si pot fi observate cu usurinta de la mari distante.
Dobrogea este considerată a fi cea mai cea mai bună regiune din Europa, din punct de vedere al potenţialului eolian datorita intensitatii medii de 7,2 metri/secundă pe parcursul întregului an, fiind locul ideal pentru amplasarea de turbine eoliene. Un avantaj il constituie teritoriul relativ plat și densitatea scăzută a populației din regiune ce fac din Dobrogea zona propice pentru industria eoliană. În zona Cogealac-Fântânele există cel mai mare parc eolian din Europa.