Cheile Bicazului se afla in nord-estul tarii, in judetele Neamt si Harghita si fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas cu o suprafata de 6675 hectare ce reprezinta cea mai importanta zona geologica din tara noastra.
De-a lungul timpului Bicazul a erodat calcarele mai putin dure ducand la formarea cheilor Bicazului.
Au o lungime de 8 km si se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean fiind delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m).
Cheile fac legatura intre Moldova si Transilvania si se afla mai exact in partea centrala a Muntilos Hasmas.
Cheile reprezinta o locatie pitoreasca, serpentinele avand o frumusete deosebita, iar in peretii de calcar ai stancilor se afla pesteri precum Pestera Neagra sau Pestera Cascada. Pe unele stanci exista si trasee amenajate pentru practicarea alpinismului de performanta sau sunt trasee montane ce pot fi explorate in scop turistic. In timpul iernii pasionatii de schi se pot bucura de programe speciale dedicate iubitorilor de sport.
Cheile Bicazului atrag anual un numar foarte mare de turisti iar in zona se afla multe vile, pensiuni, hoteluri, restaurante astfel incat turistii au posibilitatea sa petreaca un sejur de neuitat in zona Cheile Bicazului.
Printre obiectivele renumite ale zonei sunt: Lacul Rosu, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului, Pestera Munticelu, Pestera Neagra, Pestera Cascada.
Lacul Rosu
Lacul Rosu este un lac de baraj natural ce s-a format in 1838 si are 177 de ani. Anul 1838 a fost un an cu furtuni foarte puternice si cutremure, care au dus la o alunecare de teren a unuia dintre versantii muntelui din zona. Apele au inundat o vale in care se afla o padure de brazi si asa s-a format lacul. Culoarea rosie a fost data de argila din compozitia stancilor care s-au pravalit de pe munte. Lacul Rosu are o suprafata de 11 hectare si are o adancime de pana la 9,6 metri. Este una dintre atractiile turistice ale Harghitei.
Forma lacului seamana cu litera L si are doua braturi: bratul din Valea Oii avand lungimea de 900 m si bratul din Valea Suhardului 438 m.
In zona exista locuri de cazare la hoteluri si pensiuni. Preturile variaza intre 100 si 150 de lei pe noapte. Turistii pot face si plimbari cu barca pe lac si pot vedea de aproape trunchiurile copacilor care ies din adancul apei. O barca se poate inchiria cu 15 lei.
Cheile Sugaului Rezervatia Chile Sugaului este o zona stancoasa, foarte frumoasa, sub forma de canion cu o lungime de 350m pe care se afla cascade. Cheile Sugaului sunt situate in zona Parcului National Cheile Bicazului, rezervatia fiind desemnata sit de importanta comunitara si urmeaza a fi integrata in reteaua internationala de arii protejate Natura 2000.
Daca ajungeti in aceasta zona, cu siguranta nu veti regreta. Peisajul este absolut superb, fauna si flora sunt absolut deosebite. Puteti intalni capra neagra, rasul, pisica salbatica, lilieci.
Activitatile ce pot fi desfasurate in zona sunt: educatie montana si ecologica, alpinism, speologie, drumetii, cercetare stiintifica.
In cadrul rezervatiei se afla si Pestera Tunel, ce strabate creasta Piatra Glodului. A fost denumita de localnici si Pestera Sura Glodului si se prezinta sub forma unui tunel sapat in masivul de piatra de fortele naturii.
Cheile Bicajelului
Cheile Bicajelului sunt situate in Muntii Hasmas, judetul Neamt, au o lungime de aproximativ 20 km si sunt formate de raul Bicajel, cel mai mare afluent al raului Bicaz. Chiar daca nu sunt la fel de mari si spectaculoase ca si Cheile Bicazului, Cheile Bicajelului sunt mai putin accesibile turistilor dar reprezinta un traseu c emerita parcurs.
Pestera Munticelu
La 8 km de Lacul Rosu, pe teritoriul comunei Bicaz Chei, se afla Pestera Munticelu (Ghiocelul). Se afla pe partea stanga a raului Bicaz si reprezinta rezervatie naturala, aici putand fi admirate frumoase stalagmite si stalactite. Incinta este formata din doua sali, dar nu este inca luminata. Fara ghid poate fi parcursa in 30 de minute.