Oferte Cazare, Destinatii turistice 2024

Obiective Turistice Brasov
Supranumit Orasul de sub Tampa, Brasov este un oras cu o istorie veche si cu o pozitionare deosebita.

Aflat intre marile trecatori ale Carpatilor (Bran, Predeal, Oituz, Buzau) Brasovul devine inca in urma cu 700 de ani un punct de legatura intre Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova, precum si cu centrul Europei si Orient si totodata un puternic centru mestesugaresc, comercial si cultural.

Astazi, Brasovul este unul din principalele centre economice, culturale ale tarii, fiind si un important centru turistic si un oras al monumentelor istorice cum ar fi: Piata Sfatului, Biserica Neagra, bastioanele cetatii, statuia lui Johannes Honterus, Liceul Andrei Saguna, Scheii Brasovului, Biserica Sf. Nicolae, prima scoala romaneasca etc.

Brasovul este un oras privilegiat; fiind onconjurat de crestele semete ale muntilor Postavaru, Bucegi, Piatra Mare, de Muntele Tampa si de una din cele mai renumite statiuni din Romania - Poiana Brasov. Monumentele istorice si edificiile religioase intalnite pe strazile Brasovului iti ofera prilejul unei veritabile calatorii in timp.

Piata Sfatului

Piata Sfatului este inima Brasovului fiind la o distanta mica de toata obiectivele turistice ale Brasovului.

In Piata Stafului se afla Casa Sfatului, fosta primarie a Brasovului ce dateaza de la 1420. Este locul unde se pronuntau in trecut sentintele capitale. Modul de executie depindea de statutul social al condamnatului. Oamenii cu stare erau decapitati, vrajitoarele erau arse pe rug, hotii de rand erau spanzurati.

Ceasul original din turnul Casei Sfatului dateaza de la 1516 si are o istorie impresionanta. Ceasul de la Casa Sfatului era unul cu mecanism si figurine similar celui de la Cetatea Sighisoara, cu o papusa care se misca si la ore fixe batea gongul. Acest ceas a fost inlocuit in secolul al XVIII-lea dupa marele incendiu, dar mecanismul a fost pastrat si poate fi admirat la Muzeul de Istorie. In 1690 cand Brasovul a fost ocupat militar de habsburgi ceasul a fost la un pas de distrugere. Vizavi de Casa Sfatului locuia, in Casa Imparatilor, comandantul austriac al carui papagal era foarte stresat de zgomotul ceasului.

Tot in turnul Casei Sfatului se afla cel mai vechi clopot din Brasov. Cel initial data de la 1520. Dar a fost inlocuit in 1690 dupa ce a fost distrus de incendiu. Initial, clopotul acesta era actionat prin intermediul a doua ciocane de catre mecanismul ceasornicului din turn si batea din sfert in sfert de ora. In anii 60, mecanismul de legatura a fost oprit, pentru ca zgomotul era prea mare. Mecanismul a fost demontat la cererea locatarilor din Piata Sfatului care se plangeu de zgomotul lui, mai ales pe timp de noapte, cand le tulbura somnul. A fost readus la viata in 2010.

In piata Sfatului se afla si vechea Casa a Negustorilor, construita intre anii 1539-1545 la cererea sotiei judelui Brasovului precum si Catedrala ortodoxa Adormirea Maicii Domnului ( ridicata in perioada 1895-1896, dupa modelul bisericii grecesti din Viena). In Piata Sfatului sunt cateva cafenele si restaurante dragute unde va puteti relaxa si admira in voie peisajul sublim.

Biserica Neagra

Cu cei 89 de metri lungime si 38 de metri latime, Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura din Romania si cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din Sud-Estul Europei. A fost construita incepand cu anul 1385 si cunoscuta pana la marele incendiu din 1689 sub numele de Biserica Sfanta Maria. Biserica Neagra are o capacitate de aproximativ 5.000 de persoane. Dupa incendiul din 1689, Biserica a fost numita Biserica Neagra. Biserica Neagra a fost refacuta de mesteri veniti din Danzig, noile bolti fiind construite in stil baroc. Din perioada anterioara incendiului s-a pastrat pictura murala din pridvorul sudic, care prezinta figura Mariei cu Pruncul, asezata intre Sf. Ecaterina si Sf. Varvara. In colturile de jos ale picturii se afla stemele regelui Matei Corvin si ale sotiei sale Beatrice de Napoli-Aragon. In clopotnita Bisericii Negre se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, din bronz, care cantareste sase tone. Colectia de peste 100 covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogata de acest tip din Romania. Orga Bisericii Negre, una din cele mai mari din Sud-Estul Europei, cu cele 4.000 de tuburi ale sale, este foarte apreciata pentru sonoritatea sa. Orga din Biserica Neagra a fost instalata in anul 1839.

Turnul Alb si Turnul Negru

Din dorinta de a apara orasul de invazia dusmanilor au fost ridicate aceste doua turnuri, intre anii 1460 si 1494, care astazi adapostesc colectii de arme albe si de foc. Turnul Alb are o inaltime de 20 de metri spre oras si 18 metri spre deal, fiind construit pe plan semicircular deschis. Diametrul acestui turn este de 19 metri. Cetatea comunica direct cu acesta printr-un pod mobil.

Turnul Negru a fost construit ca o fortificatie independenta si are o inaltime de peste 11 metri. Are sase goluri de tragere pe fiecare dintre fatade si trei galerii etajate. Turnul Negru tinea legatura cu cetatea Brasovului tot printr-un pod pana la Bastionul Fierarilor.

Programul de vizitare este in fiecare zi, in afara de cea de luni, intre 10:00 si 18:00.

Strada Sforii este una dintre cele mai inguste strazi din Europa si cea mai stramta din Estul Europei, fiind construita in secolul al XIII-ea.

Poarta Schei

este ceva mai tanara comparativ cu toate celelalte constructii din cetatea Brasovului, fiind construita abia in anii 1827 -1828.

Bastionul Tesatorilor a fost ridicat intre anii 1421 si 1432 si aparat, asa cum ii spune si numele, de breasla tesatorilor de in. Bastionul Tesatorilor este cel mai bine pastrata fortificatie din Brasov, dar si cea mai mare, avand o suprafata de 1.616 mp, iar zidul de la baza are 4,5 metri grosime. Bastionul Tesatorilor, aflat in sud-estul cetatii Brasovului, aproape de patinoar si sub Tampa, gazduieste un mic Muzeu de arme medievale.

Bastionul Graft

Acest obiectiv turistic se afla pe Aleea Dupa Ziduri, care se intersecteaza cu Livada Postei si zona maternitatii si este un loc important ce trebuie vazut in Brasov. Mai este cunoscut si sub denumirea de Bastionul Poarta si avea rolul de legatura intre cetate si Turnul Alb.

Ridicat intre anii 1515 si 1521, Bastionul a avut parte de mai multe modificari, devenind chiar punte peste canalul unde erau captate apele care veneau din Schei. In 2005 s-au finalizat lucrarile de modernizare, devenind astfel un muzeu deschis vizitatorilor de pretutindeni. Il poti strabate in fiecare zi, cu exceptia celei de luni, in intervalul orar 10:00-18:00.

Prima scoala Romaneasca

Acest obiectiv turistic se afla in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul Scheii Brasovului.

Poti admira aici colectii de carte veche, documente originale ale domnitorului Constantin Brancoveanu si chiar cataloage care au apartinut claselor de elevi din secolul XVI. Programul de vizitare este in fiecare zi, intre orele 9:00-17.00, perioada in care poti trece prin sala Anton Pann, Sala Diaconul Coresi sau Sala Cu vatra.

In sala Diaconu Coresi este expusa o presa cu ajutorul carora se tipareau carti, fila cu fila.

Din ansamblul Muzeal situat in frumoasa Piata a Unirii din Brasov mai face parte si Biserica Sf Nicolae, atestata din anul 1292 si reconstruita din piatra in anul 1495. Biserica Sf Nicolae a patronat scoala, tiparul si scrierea cartilor in limba romana de catre Diaconul Coresi. Bisericuta este deosebita, insa fotografiatul este interzis in interiorul lacasului de cult.

Cetatuia

Ridicata pe Dealul Cetatii pe la 1524, initial ca un fort din lemn cu patru turnuri de aparare. Reconstruita din piatra, dupa ce a fost distrusa de luptele cu Petru Rares, Cetatuia se consolideaza cu patru bastioane in anul 1630. De sus, de pe dealul unde e amplasata Cetatuia ai la picioare o imagine deosebita asupra Brasovului de la inaltime.

Tampa

Poti ajunge in varful care domina orasul ori printr-o drumetie de maxim doua ore, pe doua trasee marcate care trec prin Rezervatia Naturala Tampa, respectiv pe Drumul lui Galbony si pe Serpentine, sau cu telecabina, in numai patru minute. Sus, la peste 960 de metri altitudine, te asteapta un restaurant care cu siguranta ca nu a fost renovat in ultimii 20-30 de ani, un steag cocotat pe un releu TV, dar mai ales o priveliste de vis asupra Brasovului si a Tarii Barsei. Merita sa ajungi aici pentru ca este cel mai inalt punct de observatie asupra Orasului de sub Tampa.

Abonați-vă la Oferte