Oferte Cazare, Destinatii turistice 2024

Obiective Turistice Baile Herculane
Obiective turistice Herculane

Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare din lume, a carei vechime este atestata din 153 e.n., numele acesteia fiind dat dupa descoperirea a sase statuete dedicate zeului Hercules.

In perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatii Romei antice. Impresionati de puterea tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi in Dacia le-au inchinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Statiunea este situata in partea de sud-vest a Romaniei, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanta de granita cu judetul Mehedinti si la doar 25 de km de frontiera cu Serbia si face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled.

Statiunea este situata intr-o vale, adapostita de munti intr-o zona de o frumusete deosebita. In afara renumitelor tratamente balneare, in zona exista multiple metode de relaxare: restaurant, baruri, tersae de vara, bazine de into cu apa termala, sauna, masaj, billiard, posibilitati de drumetie si excursii in statiune si pe Valea Cernei la ruinele bailor romane, Pestera Hotilor(Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba, si altele. Masivul Domogled impresioneaza cu varfurile sale semete, de peste 1100 de metri, care domina statiunea Baile Herculane.

In zona exista un climat de depresiune montana iar apele minerelae sunt izotermale si hipertermale, sunt slab radioactive si au compozitii chimice sulfuroase, calcice, sodice, oligominerale.

Baile imperiale austriece

Multe dintre cladirile de la Baile Herculane amintesc de eleganta pe care austriecii au adus-o acestui loc intemeiat de romani. Atat aristocratia Romei Antice, cat si cea a Vienei de secol XIX si-au pus amprenta asupra statiunii destinate relaxarii si vindecarii, cu terme, bai si temple. In interior functionau 32 de cabine si 2 bazine construite din marmura rosie. Aici si-au facut cura balneara imparatii si imparatesele Austriei. Acum se poate descoperi frumusetea locurilor abandonate care transmit drama trecerii timpului si modul in care natura patrunde in ceea ce a reusit omul sa construiasca pentru a ilustra valorile culturale si artistice ale timpului sau.

Vis a vis de Baile Imperiale Austriece se afla Cazinoul

In trecut era considerat cel mai popular cazinou din sud estul Europei, fiind frecventat de aristocratii acelor vremuri, care jucau ruleta sau alte jocuri de noroc. A fost construit in secolul al XIX-lea si avea o sala de spectacole, un restaurant, un bar si o terasa.

Piata Hercules

In aceasta piata se afla cateva cladiri importante ce dateaza din secolele XIX-XX, cum ar fi: Baia Apollo, Hotelul Dunarea, Hotelul Apollo, Baia Hebe, Hotelul Venus, Hotelul Dacia, Hotelul Domogled, iar in mijlocul pietei este statuia lui Hercules, simbolul statiunii Baile Herculane.

Statuia lui Hercules a fost turnata in bronz in 1847 de austriecii Ramelmayer si Glantz. Statuia il reprezinta pe zeul Hercules care poarta pe umarul stang pielea leului din Nemeea si o maciuca. Statuia lui Hercules inlocuieste fantana din marmura rosie care se afla in centrul statiunii Baile Herculane. Aceasta a fost donata de catre arhiducele mostenitor Carol al Austriei ofiterilor si soldatilor care pazeau granita Imperiului Austro-Ungar. Piata Hercules este un loc perfect pentru plimbari.

Izvorul de apa minerala Neptun

Se afla pe malul drept al raului Cerna. Apa minerala din izvorul de apa minerala Neptun este o oaza de sanatate fiind foarte buna pentru diabetici.

Statuia Diana

Aceasta se afla in apropiere de izvorul de apa minerala Neptun si este considerat un monument istoric. Avand in vedere semnificatille ei mitologice, Zeita Diana intareste legenda ca aceste locuri sunt propice unor vindecari miraculoase.

Izvorul de la Domogled

Apa plata de la Domogled este cunoscuta de 2000 de ani, iar in zilele noastre zilnic vin sute de oameni care isi umplu sticle si bidoane cu apa plata de la Domogled. In urma cercetarilor efectuate s-a descoperit ca apa plata de la Domogled are efect terapeutic pentru afectiuni renale, pentru hipertensiune arteriala, pentru diskinezii biliare si in afectiuni ale stomacului.

In apropierea statiunii Baile Herculane (aproximativ 7 km) se afla o piscina olimpica cu apa termala, numita Sapte izvoare, situata in inima muntilor, dotata cu un tobogan, unde apa curge continuu din munte.

Obiective turistice din apropierea Bailor Herculane

Cetatea Medievala a Severinului

Drumul de la Baile Herculane la Cetatea Medievala a Severinului este unul pitoresc avand Dunarea pe partea dreapta. Cetatea a avut un rol important in Evul Mediu facand legatura intre Europa de Est si cea Apuseana. A fost considerata cea mai importanta reduta strategica de pe malul Dunarii. Cetatea a fost de la inceput o disputa militara si religioasa intre maghiari, bulgari si voievozi munteni, intre catolici si ortodocsi. Cetatea avea 6 turnuri de aparare, fiind inconjurata cu 2 valuri concentrice de piatra si un sant adanc de apa. In urma atacurilor turcesti din 1524 a ramas doar cu un turn. Se spune ca la poarta cetatii exista un tunel care merge pana in partea cealalta a Dunarii.

Cazanele Dunarii

La o distanta de vreo 60 de km de Baile Herculane se afla o zona superba cunoscuta sub numele de Cazanele Dunarii. In aceste locuri superbe unde Dunarea strabate printre munti, continuand pana la Portile de Fier si apoi pana in dreptul Drobetei Turnu Severin puteti admira chipul lui Decebal, regele dac, sculptat in stanca sau va puteti relaxa intr-o plimbare cu barca pe Dunare. Posibilitatile de cazare sunt diverse: pensiuni de 3 sau 4 stele unde gazdele va primesc cu bratele deschise.

Manastirea Mraconia

In anul 1523, pe malul stang al Dunarii, la 15km vest de Orsova se afla Manastirea Mraconia, cunoscuta candva dupa numele Manastirea de sub ape deoarece dupa construirea Termocentralei Portile de Fier I, manastirea a fost inundata de ape. In 1995 Manastirea a fost reconstruita.

Abonați-vă la Oferte